Onderhoud

Onderhoudsinstructies Wicker Tuinmeubelen

Vlechtwerk: de opmars van wicker

Kunststof vlechtwerk, ook wel bekend als wicker, is een enorm populair materiaal voor tuinmeubelen.

Wicker is een vezel gemaakt van kunststof die een sterke gelijkenis heeft met rotan. Wicker is minder gevoelig voor weersinvloeden en daarom uiterst geschikt voor tuinmeubelen. Daarnaast is wicker zeer onderhoudsvriendelijk.

Elk wicker tuinmeubel bestaat uit een aluminium framewerk, voorzien van een extra beschermlaag. Dit gecoate framewerk is bespannen met vlechtwerk van hoogwaardig kunststof. Wicker is daarmee UV- en weerbestendig.

U kunt uw wicker tuinmeubelen het hele jaar buiten laten staan. Echter om uw tuinmeubel optimaal te houden adviseren wij u uw wicker tuinmeubel gedurende de winterperiode binnen te zetten, bij voorkeur in een niet verwarmde ruimte. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is het raadzaam het gehele meubel of een complete set af te dekken met een ademende beschermhoes.

Onderhoud

U kunt uw wicker tuinmeubelen in topconditie houden door deze twee maal per jaar te reinigen en

beschadigingen aan het kunststof vlechtwerk te voorkomen. Gebruik bij het schoonmaken een zachte spons en voldoende lauw water met eventueel zachte zeep. Warm water met een handje soda is ook een optie. Spoel de meubelen even na met schoon water, bijvoorbeeld met de tuinslang. Regenwater kunt u het beste met een droge doek afnemen.

Krijgt u het oppervlak niet goed schoon met een sopje? Gebruik dan een speciale kunststofreiniger.

Wilt u Polywood meubelen met bijenwas behandelen dan eerst grondig reinigen met daarvoor bestemde kunstofreiniger.

Let op!

Gebruik geen hogedrukspuit om uw wicker meubelen af te spoelen! De hoge druk tast het materiaal

aan. Verder raden wij u ten zeerste af om uw vlechtwerk tuinmeubel schoon te maken met schuur- en/of bleekmiddel of een allesreiniger. Hierdoor kunnen er namelijk scheurtjes ontstaan in het kunststof, waarin zich vuil kan ophopen. Het meubel kan zelfs wit uitslaan en onherstelbaar beschadigen.

Tuinkussens

Voor een langere levensduur van de kussens van uw tuinset is het aan te bevelen om deze bij nat weer op een droge plaats op te bergen. In de winterperiode is het raadzaam de kussens droog op te bergen in een vochtvrije ruimte, bijvoorbeeld in een goede kussenbox of opberghoes met vochtvreter.

De kussens kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met een mild sopje van water en zeep. Vervolgens in de open lucht laten drogen of met een zachte handdoek afdrogen. Enkele type kussens bevatten een hoes die middels een rits verwijderbaar is en gereinigd kan worden volgens het volgende wasvoorschrift:

  • Handwas koud met wasmiddel
  • Niet chemisch reinigen
  • Niet strijken
  • Niet in droogmachine of wasdroger
  • Niet bleken